Showing posts with label Banking awaress. Show all posts
Showing posts with label Banking awaress. Show all posts

Banks Special - Banking Awareness

                        Banks Special - Banking Awareness

1. Which one of the Non Resident Deposit shemes is not permitted?
Ans. NRNR A/cs

2. Capital adequacy is worked out based on:
Ans. Risk weighted assets

3. The whole time Directors of a Bank are appointed by:
Ans. Central government in consultation with RBI

4. Maximum amount that can be reffered to Banking Ombudsman is________
Ans. Rs.10 lakh only

5. Which of the following is the first universal bank of India?
A) HDFC
B) Axis Bank
C) ICICI
D) Federal Bank
Ans. C

6. Whoch of the following guidelines are applicable in connection with short fall in lending to priority sector?
A) Equivalent amount of shortfall under agriculture sector should be invested with RIDF
B) Any shortfall in achieving sub-target under SSI sector, an equivalent amount should be invested with SIDBI
C) The interest rates on banks contribution to RIDF shall be fixed by RBI from Time to time
D) The foreign banks having shortfall in lending to stipulated priority sector target/ sub-targets will be required to contribute to Small Enterprises Development Fund(SEDF)
E) All of the above
Ans. E

7. Banks obtain photograph at the time of opening of the account with a view to:
A) Avoid benami accounts
B) Verify the identity of the customer
C) Verify with police records
D) A&B
E) A&B&C
Ans. D

8. Banks are required to submit CTR(Cash Transaction Report) to ___within____ of succeding month.
Ans. FIU,15days

9. Premium payable on deposit insurance on every Rs.100 per annum is
Ans. 10 paise

10. Which of the following can't be a nominee?
A) Illiterate Person
B) Minor 
C) NRI
D) HUF
Ans.D

General Awareness for IBPS Bank PO Clerk Exams - Quiz No. 1



[nggallery id=121]

General awareness for bank po exams is easy for some people and it is toughest section for some others. If you are not good at general awareness, you can gain good knowledge to answer the questions related banking awareness and current affairs. We are working on to provide complete material for this section to make you self confident to attempt reasonable number of questions to get a Bank PO or Clerk Job.